De Brexit en agribusiness

530
⏰ Leestijd: 2 minuten

De Brexit wordt uitgesteld tot 31 oktober, werd 10 april bekend gemaakt. Dat besluit verliep onder de regeringsleiders in de Europese Unie niet zonder controverse. Kan er al wat duidelijkheid worden gegeven?

Rustig afwachten

Veevoerconcern ForFarmers meldt de wijzigingen binnen de Brexit rustig af te wachten. “We proberen in deze periode van veel onzekerheid zoveel mogelijk contact te houden met onze klanten en hen het beste advies te geven”, zo laat een woordvoerder van het bedrijf weten. “Wel denken we dat we op korte termijn hinder gaan ondervinden in de import en export van onze producten.”

Steun

Het is voor veel bedrijven in de agrarische sector een onzekere tijd. Het is moeilijk om te overzien wat de gevolgen zullen zijn als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt. Toch kunnen Europese boeren steun verwachten. Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, zal de EU de Europese boeren steunen, vertelt landbouwcommissaris Phil Hogan. ‘’Vroeg ingrijpen voorkomt een grote crisis later.’’

‘’Er is niet zoiets als een goed Brexit-resultaat. Maar een no-deal brexit is de slechtst denkbare uitkomst.’’ Desalniettemin neemt de EU voorzorgsmaatregelen voor als het toch zover komt.

Maatregelen

De EU heeft veel ervaring opgedaan met het ondersteunen van markten in geval van marktverstoringen, zeker in de markten voor landbouwproducten. Brussel heeft de wettelijke verplichting om dan in te grijpen, zo kan het vertrouwen in die markten behouden worden. Hogan wijst er ook op dat lidstaten zelf ook maatregelen kunnen nemen. Het bedrag dat de lidstaten aan staatssteun mogen geven zonder dat ze dat aan Brussel hoeven te verantwoorden – het zogenaamde de-minimisbedrag – is recent aanzienlijk verhoogd. Lidstaten kunnen ook schuiven met de plattelandsontwikkelingsgelden om kritieke sectoren te ondersteunen.

Voorbereiden

Brexit leidt tot nieuwe grenzen en dus hogere invoerkosten, complexere procedures en meer controles, die vergelijkbaar zijn met landen van buiten de Europese Unie. Dit kan gevolgen hebben voor onder meer importvergunningen, facturen, belastingen, dataverwerking en –opslag, arbeidscontracten en licenties. Laat je niet verrassen. De Rijksoverheid heeft een website in het leven geroepen waar alle informatie over de Brexit te vinden is.